Fila-Jug dokumentumok

Az egyházi, történeti dokumentumok megértése és értelmezése komoly, alapos, megbízható történeti, nyelvészeti és logikai érzékenységet, készséget és jártasságot, tudományos igényességet tételez fel. Csak az előtt tárják fel értelmüket, ezek a történelmi dokumentumok, aki őszinte hittel, tudományos becsületességgel, történeti-nyelvi-logikai érzékkel és nyitottsággal közeledik feléjük és így tanulmányozza azokat.

Aki nem ilyen lelkülettel és magatartással közelít az Egyház kétezer éves történelme folyamán létrejött dokumentumaihoz, az könnyen félreérti, félremagyarázza a szövegeket, előtte elzárul a megértés és az értelmezés nagyszerű, de igen kényes és felelős útja, sőt az Egyház életében igen komoly belső bonyodalmakat is okozhat. Aki pedig megkísérli figyelmen kívül hagyni ezeket a fontos megnyilatkozásokat, az nem fogja megérteni sem az Egyház belső életét, sem Krisztus Urunkat, aki az Egyházban éli titokzatos és valóságos életét.

Amennyire szükségesek ezek az egyházi dokumentumok az Egyház életében, annyira óvatosnak, körültekintőnek, járatosnak kell lenni a felhasználásukban, megértésükben és értelmezésükben. (Fila Béla – Jug László)

****

A legördülő menükben a bekezdés-számozás szerint találhatók meg az egyes dokumentumok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.