A reformáció hatása

A reformáció rendkívüli szellemi mozgást hozott létre az egész világon. Magában a katolikus egyházban is elindított egy megújhodási folyamatot – ezek mindenképpen hasznosak.

A legfőbb kár amit okozott, hogy megtámadta Jézus Krisztus életművét (bár nem ez volt a reformátorok szándéka). Az Ő életművének következménye a megváltás eredményéhez való jutás adottsága a történelem további szakaszában. Ettől kezdve bárki tudhatja, mit vár el tőle a világ teremtő Ura. Ebben a helyzetben teremtett káoszt és bizonytalanságot a protestantizmus. Sem a katolikusok, sem protestánsok nem térhetnek ki e kérdés súlyos erkölcsi felelőssége alól.

E jézusi szándék következménye volt annak közösségnek a létrehívása, amit ma egyháznak nevezünk. Ez a közösség nem lehet akadálya az isteni megszentelési szándék megvalósulásának. A Krisztus egyháza/közössége maga mögött tudhatja az Ő Lelkének folyamatos támogatását és ezért állíthatjuk, hogy egyre többet ismer föl Jézus Krisztus általi kinyilatkoztatásból (lásd: blogunkban a dogmafejlődés témáját) és ebben a felismerésben nem téved. Mivel emberi intézmény, időről-időre tudatosítani kell küldetését és vizsgálnia kell önmagát, hogy megfelel-e az eredeti jézusi szándéknak.

Mik tehát a tények:

  • A megújulási folyamat jó, főleg ha javító újdonságokat eredményez.
  • Az isteni megváltás következményeinek elérhetősége és képviselete kissé kaotikus lett.  Erős szellemi túlkínálat lett a keresztény vallások területén, ezért nehéz az eligazodás.
  • A katolikus egyháznak nem ártott a reformáció. Nem volt igaz, hogy a Sátán műve lenne az egyház, és helytartója a pápa.
  • Levágta magát és híveket az apostoli kapcsolatról azzal, hogy elvetette a hagyományt, ezzel bizonytalanság helyzetébe hozta a követőit és megszüntette a kapcsolatot magával Jézussal is, mert a legközvetlenebb igazolható kapcsolatot az apostolok ill. az apostoli hagyomány birtokolja.
  • Az erősen kritizált katolikus egyház nem szűnt meg, nem sorvadt el és nem mutatta történelmi idejétmúltság jeleit. Tehát a reformátoroknak nem jött be a számításuk. Ők maguk is rengeteg részre bomlottak szét. Nem tudták megoldani azt, amit megoldani szándékoztak. Nem voltak képesek egyértelmű hasznot hajtani, sokkal inkább kárt okoztak  pl. az egység és hitelesség területén. Lerombolták a krisztusi jelenlét tekintélyét a világban és megbontották az egységet – ez felmérhetetlen kár.
  • Jézus ügyének sikeresnek kell lenni, ami elsősorban a katolikus egyház működésében lesz azzá és ehhez – akaratlanul is – a többi keresztény formáció is hozzájárul.
  • Ne szabad történelmi helyzetekre hivatkozni, ha vallásról beszélünk; csak Jézusból szabad levezetni egy Istennel fennálló kapcsolatot, ettől lesz hiteles és biztonságos ez a kapcsolat, minden egyéb ebből következik.

denzingerhu névjegye

Ez egyház legfontosabb dokumentumát szeretném a elérhetővé tenni. Valamint blogokkal segíteni a megértést és felhasználását. Örülök, ha minél többen használják.
Kategória: Egyház, Protestantizmus | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.