Mit kell tudni egy katolikusnak a protestantizmusról

Ez bejegyzés nem tárgyalja az okokat és körülményeket. Kizárólag az állapot tényeire figyelünk.

A protestantizmus megtámadta Jézus Krisztus egyházát/életművét és egy újat szándékozott alapítani (ami teljesen abszurd, mert kiveszi az alapító kezéből a tekintélyt.). Ez állítás azért is igaz, mert megszakították a hagyománnyal is kapcsolatot, mely bizonyítja a mai katolikus egyház és az apostoli közösség közötti kapcsolatot. Vannak egyházak, melyek protestáns létükre magukat tartják az “igaz katolikus” egyháznak.

Azt hangsúlyoznunk kell, hogy ami igazolhatóan Jézus Krisztus személyes alkotása, vagy kijelentése egyedülálló tekintéllyel rendelkezik, tehát nem lehet fenntartások nélkül támadni. Ez azt jelenti, hogy aki  megtámadja Jézus művét, az magát az alapítót is támadja.

A Szentírás könyveit is kiválogatták. Bár az ige egyházának tartják magukat, de előtte megrostálták magát az igét.  Valamint az írás értelmezését egyéni megítélés alá helyezték, ez azt jelenti bárki bármit kiolvashat az írások szövegéből. A protestánsok által használt szentírás kevesebb könyvből áll, azaz a szentírási kánont is megváltoztatták (lásd még erről egy külön bejegyzést).

Az egyéni értelmezéssel utat nyitottak a káosznak és az egység megbontásának, ez ezért nagy baj, mert Jézus kifejezetten imádkozott a közössége jövőbeni egységéért. Nehéz is a mai embernek megmagyarázni, hogy miért van ennyi keresztény felekezet és miért nem tudnak kiegyezni egymással.

A szentségi teológiát is átértékelték, azaz a keresztségen kívül az összes többi szentséget érintette a változás.

denzingerhu névjegye

Ez egyház legfontosabb dokumentumát szeretném a elérhetővé tenni. Valamint blogokkal segíteni a megértést és felhasználását. Örülök, ha minél többen használják.
Kategória: Protestantizmus, Vallás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.