Ha protestáns vagy tudnod kell…

A Szentírás, amit olvasol nem azonos azzal, amit ez egyház 1500 évig olvasott, aminek fontos jellemezője, hogy az apostoloktól származik. Kihagytak belőle néhány könyvet, vagyis a reformátorok szerint pl. Jakab apostol tévedett.

Ha kérdésed van és a lelkészedhez fordulsz nem lehetsz abban biztos, hogy az objektív igazságod fogod hallani, hanem a lelkészed magánvéleményét hallhatod, amit az ő személye hitelesít számodra. Természetesen lehet ő kiváló keresztyén/bibliai gondolkodású és életű lelkész, de nincs egy etalon a kezében, csak az ő egyéni állásfoglalására számíthatsz.

A vallási elvek (erkölcs), melyek szerint élsz az aktuális reformátor lelkiségéből fakad, ne számíts egyetemes, örökérvényű elvekre, hanem tudd, hogy ez egy adott kor adott erkölcsi szempontjai szerint születtek meg, vedd számításba, hogy ez ma már nem úgy érvényesek mint a születésükkor.

Az Istennel való találkozási pontok (sákrámentumok) ügyében is egyedül vagy. Abban talán reménykedhetsz, hogy van közöd/kapcsolatod az Istenhez, ha meg vagy keresztelve – de, ha unitárius vagy még ebben sem.

Tagadnod kell Jézus Krisztus valóságos jelenlét a kenyérben-borban, minden szentírási állítással szemben. Ezt a kérdés nagyon erősen hangsúlyozza a Szentírás, emlékezz Jézus kérdésere: “Ti is el akartok menni?”, pedig te is Krisztusról vagy elnevezve. Nézd csak meg mit tanítanak erről a különböző felekezetek. Van olyan felekezet is, ahol szögletes-dobozos szőlőlét és maceszt/pászkát vehetsz magadhoz, az őrá való emlékezéskor.

denzingerhu névjegye

Ez egyház legfontosabb dokumentumát szeretném a elérhetővé tenni. Valamint blogokkal segíteni a megértést és felhasználását. Örülök, ha minél többen használják.
Kategória: Protestantizmus, Teológia | A közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Ha protestáns vagy tudnod kell… bejegyzéshez

 1. Hitben megragadni Krisztust (pl. a Sákramentum elvételekor) úgyanannyi mint vele közösségben lenni. Ez a lényeg. Pont azért mert hit által élünk. Mi Reformátusok ebben hiszünk 🙂 🙂

  • denzingerhu szerint:

   Elfogadjuk, hogy a protestáns testvéreink abban hisznek, amit helyesnek látnak.
   A hitben azonban van egy személyes tényező, ami változik, ebből következik, hogy a Krisztussal való egység elveszíthető és mi van ha éppen ekkor hal meg az illető. Veszélyes csupán a személyes tényezőben bízni – ezt tudni kell mindenkinek, aki ebben a hitlátásben él.
   Köszönjük, hogy reagált. Isten áldása és békessége legyen Önökkel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.