Purgatórium és a reformátusok

Ez a részlet Mogyoródi Református Egyházközség honlapjáról való –  ami nyilván híven tükrözi a református közösség általános véleményét:

4. Minden református hitvallás megegyezik abban, hogy hangsúlyozza a teljes Szentírás, mind az Ó mind az Új szövetség tekintélyét. A Bibliával nem tarjuk egyenlő értékűnek az ú.n. “szent hagyományt.”

5. Hiszünk a mennyben és a pokolban, nem hiszünk a purgatórium létezésében.

6. Nem hiszünk Mária és a szentek közbenjárásában, nincsen szükség a “szentek felesleges jócselekedeteire.”

Megjegyzések ezekhez a tételkehez.

4.-hez. Amikor kijelentik ezt, tudják-e, hogy előtte kigyomlálták az addigi szent iratokból, azt, ami nem tetszett? (Ma két különböző Biblia használatos a protestáns-katolikus gyülekezetekben.)
Valamint tudják-e azt, hogy volt olyan idő a kezdeti egyház életében, amikor nem volt még újszövetségi szentírás, és akkor a csak tradicionálás (a jézusi üzenet szóbeli átadása) tartotta életben a az örömhírt, és ebből nőtt ki a szentírás. Vagyis a hagyományból nőtt ki a későbbi szentírás.

5.-hez. Mit kezdenek az olyan szentírási szövegekkel, melyek utalnak a halál utáni tisztulás lehetőségére? (Vö: itt a blogunkban leírtakat.)

6.-hoz. Mária személye erősen reprezentált az újszövetségi szövegeben. Nehéz őt egyszerű közönséges nővé szürkíteni, aki Jézus megszülése után Józseffel tovább élte a házaséletét, mint bármelyik kortársa. (A szentírási szövegek nem támogatják azt a feltételezést.)

A szentek közbenjárásának tagadása  feltételezi a “szentek közössége” hittételének tagadását is az egyház hármas létformájáról és azok közötti kommunikációt is. (Vö. KEK idevonatkozó pontjait.)
Lássunk itt egy református hittani magyarázatot a bonyhádi reformátusoktól.
És Ferenc pápa mit mond erről?

Nyilvánvaló, hogy ezek a pontok a halál utáni felfogás koncepciójából erednek. Valamint az is látszik, hogy a felfogás “az ellene mondani a katolikus teológiának” elvből gyökerezik. A negatív teológia veszélyes, mert belekényszerít egy elvi csapdába, ti. abba, hogy ami katolikus az eleve rossz.

denzingerhu névjegye

Ez egyház legfontosabb dokumentumát szeretném a elérhetővé tenni. Valamint blogokkal segíteni a megértést és felhasználását. Örülök, ha minél többen használják.
Kategória: Protestantizmus, Purgatórium | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.