A Denzinger története 1.

Heinrich Denzinger (1819–1883) Würzburgban és Rómában folytatott filológiai, matematikai és teológiai tanulmányokat, majd három év lelkipásztorkodás után professzori meghívást kapott a würzburgi egyetemre, ahol korának teológiai racionalizmusával szemben az igazi teológia helyreállításának eszméje vezette.

Amikor Denzinger publikálta munkáját, már létezett egy sor olyan régebbi kézikönyv, amelyek már nem feleltek meg a kor követelményeinek.

A „Tübinger Theologische Quartalschrift”-ben megjelentetett Denzinger- recenzióban Hitzfelder megjegyzi: „Nem szükséges kiemelni, hogy a jelen gyűjtemény a teljesség igényére nem tart számot; nem tagadhatjuk meg azonban a szerzőtől annak ékes dicséretét, hogy ígéretét, mely szerint az egyházi tanításnak lehetőség szerint teljes körű áttekintését óhajtja adni – különös tekintettel a jelenkor igényeire –, kielégítő módon teljesítette”.

denzingerhu névjegye

Ez egyház legfontosabb dokumentumát szeretném a elérhetővé tenni. Valamint blogokkal segíteni a megértést és felhasználását. Örülök, ha minél többen használják.
Kategória: Általános, Történelem | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.